Miért fontos a légáramlás iránya az aszalónál?


Üzletünk címe: XI. kerület, Bocskai út 77-79, B2 bejárat, 2. emelet.
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

Szállítási díj változás
Sajnos nem áprilisi tréfa, április elsejétől a szállítási költségek brutális emelkedése miatt nekünk is módosítanunk kell kiszállítási árainkat. Közel négy éve nem emeltük a szállítási díjakat, sajnálatos módon ennek is eljött az ideje.
Előre is köszönjük megértésüket!


 

Az aszalóknál alapvetően meghatározza a szárítás teljesítményét és minőségét a levegőáramlás iránya.

Biosec aszalógép

Aktuális cikkünkben összehasonlítjuk az aszalógép típusoknál fellelhető két különböző légáramlási irányt: a függőleges és vízszintes szárítás hatékonyságát és sajátosságait.

Ha aszalógép vásárlása előtt állsz, mindenképpen érdemes elolvasnod írásunkat!

Tárcsás, függőleges aszaló működése

Függőleges irányú légáram - alacsony szárítási, aszalási képesség

Sok jelenleg kapható aszalónál a levegő alulról felfelé áramlik. Ezeknél a típusoknál - ahogyan az a jobb oldalon lévő képen is látszik - a levegő már az első tálcánál telítődik nedvességgel és elkezd lehűlni, és ez az egyre hűvösebb, lassabb és nedvessebb levegő áramlik a többi tálcához. Ez természetesen azt jelenti, hogy a felső szintre tett élelmiszerek csak akkor tudnak megszáradni, ha időnként megcseréli a tálcák sorrendjét.

A vertikális, azaz függőleges légáramlásnak van egy másik hátránya is: az alsó szintre helyezett termékek meggátolják a levegő feljutását a további tálcákra. A gyakorlatban tehát ezekben az aszalógépekben olyan termékeket, melyek nagyrészt lefedik a tálca felületét vagy folyékony halmazállapotúak és ezért csak alátéten száríthatók, egyszerűen nincs értelme szárítani. Ennek elkerülése érdekében az alsó tárcsákra csak kicsi és kevés darabot szabad tenni, így viszont a készülék kihasználtsága alacsony.

Vízszintes irányú légáram - nagy szárítási, aszalási képesség még sok aszalvány esetében is

A Biosec aszalóban ezzel szemben egészen egyszerűen a levegő áramlási iránya más: vertikális helyett horizontális, azaz vízszintes irányban halad át a levegő. Az alsó képen is jól látható módon a meleg levegő áramlása itt nem ütközik akadályba, szabadon halad el minden tálca és minden egyes darab mellett. A rendszer egyenletesen szárít minden darabot, függetlenül attól, melyik aszalótálcára helyezte azt. A tálcákon lévő hely hatékonyan kihasználható, hiszen minden tálca teljes felületére helyezhető szárítandó élelmiszer.

A Biosec aszalóval száríthat akár a tálca 100%-át elfoglaló lapokat is, tehát lehetősége van tálcányi méretű müzli szelet, palacsinta vagy tésztatekercs szárítására is. Akár olyan termékeket is száríthat benne, amelyek eredetileg folyékony halmazállapotúak (például turmixolt céklából készített lapok), ilyenkor egy aszalótálca betétet helyezve a tálcára szétterithető rajta a massza. Szárítást követően a lapokat krékerként, gluténmentes köretként és számtalan más célra is felhasználhatja.

Biosec aszaló működési elve

Tags: