Erre a három dologra figyelj aszalt gyümölcs vásárlásakor!


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Vajon mire kell figyelni a boltban kapható aszalt gyümölcsök, zöldségek minősége kapcsán? 

Aszalt gyümölcsök​Itthon még el sem készül egy-egy adag aszalvány, már kóstolgatjuk, ha pedig késznek minősítem, családilag vetjük rá magunkat a teljes adagra. Ez az, amelyből büntetlenül lehet fogyasztani, ropogós ízbombák. :) Tömény jóság, hiszen saját magam aszaltam a biztosan vegyszermentes, egészséges alapnyagokat.

De mi a helyzet, ha készen vesszük az aszalványokat? A színes csomagolásokban rejlő sárgabarack, füge és a szilva darabok sajnos rejthetnek nem kívánt dolgokat, melyekkel - hogy el tudjuk ezeket kerülni - jobb tisztában lenni még mielőtt a pénztárhoz érünk. Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni.

1. Kén​-dioxid

Amikor otthon szárított gyümölcsöt készítünk, nem adunk hozzá tartósítószert, viszont vásárolt aszalványoknál sokszor szerepel a csomagoláson az E220 jelölés az összetevők között. Ez a kód a kén-dioxidot jelenti, melyet fertőtlenítőként, fehérítőként (meggátolja a gyümölcs megbarnulását) és élelmiszerek tartósítószereként használnak. Természetesen jelentősen növeli az eltarthatósági időt is.

Ugyan ezt az anyagot biztonságosnak tekintik kis adagban, az az igazság, hogy egy mérgező vegyületről beszélünk. Gáz formában irritálja a szemet, a nyálkahártyát és a légzőrendszert, elfogyasztva (az aszalványokon kívül például borral, chipsszel, kekszekkel is elfogyaszthatjuk) pedig egy enzim végzi a bontását, mely azonban egyesekben nem vagy nem elegendő mértékben termelődik. Így van, aki már egyetlen pohár kénezett bortól vagy pár deka kénezett aszalványtól is rettenetes fejfájást, émelygést, hányást, hasmenést kap. Asztmás betegeknél asztmatikus rohamot okoz.

Fentiek miatt az erre érzékenyek és a gyerekek jobb, ha kerülik a kén-dioxidot tartalmazó termékeket. Talán egy-egy ilyen étel elfogyasztása nem okoz problémát, de a nap során elfogyasztott különböző, kén-dioxidot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása során a sok kis mennyiség összeadódik.

Hozzáadott cukor2. Hozzáadott cukor

A gyümölcs a szárítása során a belsejében lévő víz jelentős részét elveszíti, így a termékben jelenlévő cukrok koncentrálódnak. Mivel ismerjük ezt a törvényszerűséget, diéta esetén ennek megfelelő önuralommal fogyasztjuk az otthon készített aszalt gyümölcsöket. Hagyományos módszerű aszalás esetén egy kilogramm friss gyümölcsből kb. 100 gramm szárított lesz - az egy kiló gyümölcsnek megfelelő beltartalommal.

Ipari előállítás során azonban a gyümölcsöket általában "húzatják". Ez egy vákuum alatt történő cukorszirupban való főzést jelent. Ekkor a gyümölcs felveszi a cukrot, melynek hatására az elkészült aszalvány az eredeti gyümölcs minőségétől függetlenül édes lesz, valamint a kész aszalvány nagyobbá, nehezebbé és puhává válik. Energiatartalma lényegesen megnő, pedig a kéretlen fehér cukor szervezetünknek nem tesz jót. A gyártó ezzel az eljárással kevesebb gyümölcsből tud több "aszalványt" készíteni, és persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az egyszerű cukrot aszalt gyümölcsként tudja értékesíteni. :/

3. Olaj

Ugye már te is láttál gyönyörű, fényes felületű aszalványokat? A szép élénk színűket és fényüket ezek a gyümölcsök szinte mindig olajtól (többnyire pálmaolajtól) kapják - és őszintén szólva erre aztán végképp nem számítanék, ha aszalt gyümölcsöt veszek.

Összegzés

Az aszalt termék egy koncentrátum, melyben enzimek (csak alacsony hőmérsékleten aszalt termékeknél!), ízek, rostok (valamint gyümölcsök esetében gyümölcscukrok) találhatók. Egészséges és tápláló élelmiszer, mely ezer féle módon jót tesz szervezetünknek és lelküknek.

Akár azon szerencsések soraiban köszönthetünk téged is, akik otthoni készítésű szárított gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak, akár vásárlod az aszalványokat, mindig tartsd szem előtt a minőséget. Vásárolt termékek esetében mindig olvasd el az összetevők listáját, és ha oda nem való dolog is van benne, inkább tedd vissza a polcra.

Tags: