A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák...


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák... könyv
A tradicionális lepárlás művészete - pálinkafőzés, lepárlás, illóolajok és további témák... könyv

Szállítási információk

A weboldalon szereplő minden ár bruttó, tartalmazza az ÁFA-t is.

A termék beérkezését követően üzletünkben átvehető, illetve kiszállítjuk Önnek.

Cikkszám:
9783981478297
3 900 Ft
Szállítási súly: 
0.2 kg
Szállítási idő: 
Készleten

Ez a könyv szemléletes módon mutatja be, hogyan lehet egyszerű eszközökkel pálinkát, snapszot, semleges ízű alkoholt és egyéb alkoholféléket, valamint illóolajokat előállítani.

Készítsen Ön is pálinkát, tanulja meg, hogyan működnek a pálinkafőző és lepárló berendezések, miként lehet cefrét készíteni, és milyen lépések vezetnek egy finom saját párlat élvezetéig. Minden bizonnyal e könyv áttanulmányozását követően önmaga is el tudja majd készíteni kedvenc italát, valamint mivel az illóolajok lepárlását is ismertetjük, játszva saját likőröket, parfümöket vagy gyógyító szereket is készíthet majd.

Ez a könyv minden olyan témával foglalkozik, mely a hagyományos desztillálással kapcsolatos, beleértve az üzemanyagokat, az alkímia gyógyító szereit és az egyszerű desztillált vizet is.  A lepárlás egy művészet, ezért így is kell nekifogni. A történelmi áttekintés mellett a lepárló vagy pálinkafőző kiválasztásával kapcsolatos javaslatokat és az utóbbi ezer évben összegyűlt gyakorlati tapasztalatokat is ismertetjük. Az összefüggések megfelelő megértésével hamarosan Ön is a lepárlás mesterének mondhatja magát.

A könyv terjedelme 146 oldal.

Ez az ideális könyv azoknak, akik rendelkeznek már lepárlóval vagy pálinkafőzővel - és azoknak is, akik most szeretnének egyre szert tenni. A könyvben részletesen és érthető módon kerülnek ismertetésre a következő témák:

 • a lepárlás történelme
 • a lepárló berendezések működése
 • lepárló típusok
 • a pálinkafőző tisztítása, tömítése
 • cefre készítés
 • alkohol lepárlás elméleti alapjai
 • egyszeres és kétszeres lepárlás
 • lepárlási hibák
 • kihozatal
 • tárolás, alkoholtartalom beállítása
 • különböző alkoholfajták és előállítási módjuk (pálinka, arrak, whisky, konyak, gin, grappa, rum, vodka, stb.)
 • néhány tipp a macskajaj elkerüléséhez
 • illóolajok kinyerése
 • általános tudnivalók a gyógynövények, illóolajok és aroma olajok világából
 • gőzdesztilláció
 • parfüm
 • hideg eljárás (maceráció)
 • alkímia alapjai
 • teljes növényi elixír készítése
 • üzemanyagok desztillálása

Olvasói levél, 2013.01.03:

Köszönöm fáradozásukat, hogy a „Tradicionális lepárlás művészete” című könyvet ilyen gyorsan rendelkezésemre bocsátották!

A várva várt könyvet azonnal áttanulmányoztam. Ezt megelőzően már szinte az összes pálinkafőzéssel kapcsolatosan megjelent szakirodalmat áttanulmányoztam. Számomra sok kérdést hagytak nyitottan. Ezért is vártam az Önök könyvét, mert az előzetes tájékoztatásban reméltem válaszokat a kérdéseimre. Kérdéseimre a választ meg kaptam. Ezek a kérdések a lepárló-berendezések kialakítására, formájára és a páracső lejtési viszonyaira vonatkozott.

Már nem vagyok kezdő a lepárlásban, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezem, így értelmezni tudom a felvetéseket, ajánlásokat. Sok jelenséget megtapasztaltam, így a könyvben, könyvekben tett kinyilatkozásokat igazoltnak látom. Amikor a Pálinkaüst honlapot megleltem, nagy megdöbbenéssel láttam a különböző kialakítású lepárlóberendezéseket. A formai lényegeket, lehetőségeket először nem értettem. Részletes tanulmányozás és a fizikai jelenségek, törvényszerűségek hozzárendelésével világos képet kaptam a formai kialakítás jelentőségéről.

Már nagyon tudom értékelni az Alembik típusú készülék jelentőségét. Az első felvetést a páracső kialakítása, lejtése okozta számomra, mert az összes egyéb szakirodalomban az ellentétes ajánlásokról olvastam mindenféle részletes magyarázat, indoklás nélkül. Ezek okoztak számomra a nyitott kérdéseket. Az Önök könyvének áttanulmányozását követően erősödött meg bennem a jelenség fontossága az alkohol aromájának kialakítása vonatkozásában. A lepárlással kapcsolatosan több fórumot is nyomon követtem, ahol szintén felmerültek az általam nyitott kérdések.

A lepárlással korábban nem foglalkoztam. Csak a közelmúltban ébredt fenn bennem a kíváncsiság a minőségi pálinka vonatkozásában, mivel szőlészettel és borászkodással mintegy 35-36 éve foglalkozom és több dobogós helyezést értem el borversenyeken.

Örököltem egy zugidőkből visszamaradt, amatőr gyártású lepárló berendezést. Két évvel korábban söröshordóból készítettem egy vízdesztilláló berendezést. Ennek a hűtőjét minden átalakítás nélkül csatlakoztattuk a hivatkozott lepárló-berendezéshez és az első lepárlásunk 30 liter kékfrankos bor söprője volt. A lepárlást a szakemberek utasítása szerint végeztük. Ez olyan kiválóan sikerült, hogy a 10 liter borpárlat már elfogyott. (Hamarosan készül a következő adag.)

Ezen az eredményen felbúzdúlva „tudományos” szinten ke zdtem foglalkozni a lepárlással. Egyre több kérdés merült fel a folyamattal és abba való beavatkozásba a minél jobb minőség érdekében. Az Önök könyvének megjelenését ezért is vártam. Az amatőr készülékünk a véletlen műve alapján állt össze. Semmi tudatosság, semmi szakértelem, csak a szerencse vezérelte a nem várt eredményeket. Azóta több féle gyümölcsöt pároltam le és mindegyik hozta az elvárást. A körte aroma kristály tisztán érződik, élvezetes, aromás, zamatos, aromája hosszú lecsengésű.

Lelkesedésem beindulásával a whiskykészítésével kapcsolatos problémák tisztázása következett.  Beszereztem a szükséges szakirodalmakat és áttanulmányoztam. Következő kísérletezés e területre fog koncentrálódni. Már teljesen tisztában vagyok a berendezés kialakításának, formájának, páracső lejtési viszonyaira a rektifikálás szükségességével vagy nélkülözhetőségére. Az én amatőr berendezésem véletlenszerű kiváló működésére is megkaptam a magyarázatot a szakirodalmak, Önök könyvének áttanulmányozásával. Véletlen műve volt a gőzvisszatartás, a lejtés, a hosszú hűtőcsőspirál, a felfűtés sebessége. Nincs kozmaolaj, nincs fazékíz még 5 tf%-os párlat esetében sem. Esetemben a véletlen műve volt a hosszú rézkonverzáció pozitív hatása.

A Pálinkaüst honlapot többször áttanulmányozva a tapasztalataimat látom megerősíteni. Eltökéltem, hogy a jobb aroma-, és zamat kinyerése érdekében beszerzek egy Alembik készüléket, kolonnával, a törköly lepárlás érdekében is. Mivel gyógynövényekkel is foglalkozom, e területen is hasznosítani szeretném.

A könyv szerzője megengedte a vélemény-nyilvánítás lehetőségét. Ezzel a lehetőséggel szeretnék élni. Meggyőződésem, hogy a szerző – Kai Möller - gyakorlati oldalról is egy nagy tapasztalattal rendelkező szakember. Amit leírt, azt tudatosan, megtapasztalva, begyakorolás után írta le. Elvitathatatlan a berendezések formai, alaki, méreti és egyéb jelentőségek a minőségi pálinka készítése érdekében. A könyv számomra értéket jelent, és hasznosítani fogom a whisky-készítés terén is. A Pálinkaüst a szükséges segédanyagokkal rendelkezik, a tervemet ezekkel támogatni tudja.

A könyv értékét nem csökkenti, mert elmaradása sem okozott volna hiányérzetet, ez a „Képek jegyzéke”. A jegyzékben hivatkozott oldalszámok nincsenek szinkronba a könyvben ténylegesen jelenlévő oldalak számával. A könyv 146 oldalas, ennek ellenére a képek jegyzékében 149 és 151-es oldalra való hivatkozás van. Véleményem szerint a könyv értéket jelent, ezért érdemesnek tartanám, ha a képek alá képaláírás is történne, mert azzal kezdő olvasónak is egyértelmű lenne, hogy mit lát, miről olvas.

Tisztelt Hölgyem! Mint olvasó szeretném én is megköszönni Önnek a fordítás érdekében kifejtett munkáját. Csak elismeréssel tudok szólni munkájáról, mert számomra nagy segítséget jelentett a kérdések megválaszolásában. Véleményemet és köszönetemet csak Önnek volt lehetőségem elmondani, ezért kérem, hogy ne vegye zavarásnak. Ha lehetősége van és érdemesnek tartja levelem továbbítását a szerzőnek – megköszönöm! 

Az információ szerint Önnek érdekeltsége van a Pálinkaüst vállalkozásban. Csak gratulálni tudok a színvonalas, tartalmas, értékes, szép és hasznos honlaphoz. A forgalmazott termékek hiánypótlók! Nagyon szeretnék és vevőjük is fogok lenni! Köszönöm, hogy segítettek a lepárlás művészetében érdemben maradandót, élvezhetőt alkotni.

Köszönöm a lehetőséget, hogy véleményemet elmondhattam!

 

Durczi Ferenc