Szárított marhahús


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Szárított hús készítés otthon - aszalógéppelMa a húsimádók kedvében járunk: szárított húst készítünk az aszalógéppel. Előre szólok, nagyon fog ízleni.

Az első és legfontosabb dolog, amit a hús szárításáról el kell mondanunk, az az, hogy nem minden hús és nem mindegyik szárítógép program alkalmas rá. A Biosec aszalógépeknél a húsfélék szárítására kifejlesztett P4 program 68°C-on gyorsan és hatékonyan szárít, valamint a magas hőmérséklet miatt megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten fennáll a bakteriális bomlás lehetősége, mely nyilvánvalóan egészségi kockázatot jelentene.

A hagyományos, napon szárításos módszer kétségtelenül a legegyszerűbb, de nem biztonságos. Azok az Észak-amerikai indián törzsek, akik közel laktak az óceánhoz, szárítás előtt a tengerbe merítették a húst, ezzel gyorsítva a folyamatot.

Az alábbiakban kínálunk egyet a sok elkészítési mód közül, melyet természetesen ízlésed és kedved szerint bátran megváltoztathatsz. Próbálj ki más fűszereket, kísérletezz és lepd meg barátaidat ezzel a csemegével.

Hozzávalók:

  • 800 gramm nagyon sovány hús (marhahús)
  • 65 ml worcestershire szósz
  • 65 ml szójaszósz
  • 1 evőkanál paradicsomlé
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál fokhagyma por (előzetesen megszárított fokhagyma porrá törve)
  • 1/4 teáskanál hagyma por (előzetesen megszárított hagyma porrá törve)
  • 1 teáskanál só

Szárított hús készítés saját részre, otthon, egyszerűen és biztonságosan.

Először a hús zsírtartalmát kell minimalizálni, ha van zsíros rész rajta, azt érdemes teljesen levágni. A zsír ugyanis egyszerűen nem szárad, és így jelentősen veszélyezteti a sikert: idővel valószínűleg meg fog avasodni. Emiatt szárításhoz a legjobb választás a ló (de lovat ugyebár nem eszünk) és a marha, de azért kísérletezni más húsokkal is lehet.

A zsíros részek levágását követően tedd a húst a fagyasztóba, amíg kellően kemény nem lesz, így egyszerűbb vágni. Szeleteld vékony, kb. 3 mm-es csíkokra a rostra merőleges irányban, majd vágd a szeleteket 25-35 mm széles csíkokra.

Minden más hozzávalót keverj össze, öntsd a húsra és ebben a páclében egy éjszakára tedd a hűtőszekrénybe.

A lecsepegtetett szeleteket helyezd a szárító tálcáira úgy, hogy a szeletek ne érjenek össze. A Biosec aszalógép P4 programján - tehát 68°C-on - kb. 4 órán át szárítsd, fordítsd meg a húst és folytasd a szárítást további 6-8 órán át.

A szárított hús akkor készült el, ha sötét színű, rostos megjelenésű és ha megpróbálod meghajlítani, akkor eltörik. Soha ne felejtsd el, hogy a szárított húst viszonylag rövid idő alatt el kell fogyasztani ha nem hűtőszekrényben vagy vákuum fóliában tárolod.

Ezt a csemegét magában, falatkaként is lehet fogyasztani, de intenzív ízű saláták vagy hidegtálak részeként és mondjuk egy fokhagymakrémleves levesbetétjeként is tökéletes. A húscsíkokat este, egy sör és egy jó film, vagy egy baráti beszélgetés közben is el lehet fogyasztani.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.