recept

Burgonya chips egészségesen, sütés nélkül

Mindenki álma! Burgonya chips sütés nélkül, egészségesen, diétásan, aszalva!

Szeretnéd te is bűntudat nélkül enni a chipset? Íme az aszalt chips, egy szárított "sült krumpli", ami csupán minimális olajat tartalmaz, így - szinte - lelkifurdalás nélkül fogyasztható nagyobb mennyiségben is. :D

Hozzávalók:

  • burgonya
  • forrásban lévő víz
  • ecet (10%-os)
  • olaj (ha lehet, akkor olíva olaj, természetesen extra szűz)

A krupmlikat hámozd meg és vágd mandolinnal vagy szeletelővel vékony karikákra. A szeletek legfeljebb 1 mm vastagok lehetnek, és  minél vékonyabbra sikerül szeletelni, annál ropogósabb lesz.

A szeleteken lévő keményítőt le kell mosni, ezért néhány percig hagyd folyó víz alatt, amíg a szeletek tisztán átlátszóvá nem válnak.

Forrásban lévő vízbe önts literenként 5 gramm (egy teáskanál) ecetet és főzd a burgonya szeleteket benne 5 percig. Az ecet hozzáadására mindenképpen szükség van, ez keményíti a burgonya felületét, és megakadályozza, hogy a vékony szeletek szétfőjenek.

Mazsola készítése házilag

Készítettél már saját mazsolát?

Mazsola készítése otthon, házilagVégre itt az ősz, a szüret és szőlő ideje! Ez a nagyszerű gyümölcs nem csak finom, hanem vitaminok és flavonoidok bőséges tárháza, így érdemes bőségesen tartalékolni belőle. És mi lehetne megfelelőbb tárolási módszer, mint az aszalás? :)

Mazsola házi készítéséhez két dolgot tarts szem előtt:
  • a mazsola minőségét alapvetően meghatározza a szőlő, amiből készül. Ha a szőlő nem elég ízes, vagy savanykás az íze, ne készíts belőle mazsolát: az aszalás során koncentrálódik minden, így a kellemetlen ízek is. Csak olyan szőlőt válassz alapanyagként, ami frissen kóstolva fenntartások nélkül ízlik neked.
  • ügyelj rá, hogy az alapanyag megbízható helyről származzon, ne legyen a héjján impregnáló szer vagy éppen maradék növényvédő készítmény.

Karfiol snack

Ismét egy egészséges, diétás és glutén mentes nassolnivaló, egyenesen az aszalógépből. :) 

Karfiolból aszalógéppel készült fogyókúrás nassolnivalóIzgalmas recepttel készültünk a mai napra. Egyszerűen elkészíthető, hús- és glutén mentes snack, ami le fog venni a lábadról.

Hozzávalók:

  • 400 gramm karfiol (de készítheted brokkoliból vagy csillagkarfiolból is) 
  • fekete bors ízlés szerinti mennyiségben
  • 1/2 teáskanál őrölt köménymag
  • tamari szójaszósz (ha glutén mentest használsz, a kész rágcsa is glutén mentes lesz!)
  • 1/2 teáskanál kurkuma (ez fogja a szép sárga színét megadni)
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj

Diétás és glutén mentes karfiol desszert készítése otthon, aszalógéppel

Egészséges karfiol snack aszalógéppel készítveAlaposan mosd meg a karfiolt és vágd apró rózsákra.

A karfiol rózsák közötti szárrészt ne dobd ki, ezeket a darabokat négyszögletesre vágva és fűszerezetlenül érdemes megaszalni - a későbbiekben levesbetétként tudod majd használni.

Keverd össze az összes fűszert egy kis tálkában, add hozzá az olíva olajat és keverd el. 

Dörzsöld bele az olajos fűszert a karfiolrózsákba és terítsd szét egy Biosec aszalógép tálcáin.

50°C-on 15 óra alatt készül el.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.

Oldalak

Feliratkozás RSS - recept csatornájára