Burgonya chips egészségesen, sütés nélkül


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Mindenki álma! Burgonya chips sütés nélkül, egészségesen, diétásan, aszalva!

Szeretnéd te is bűntudat nélkül enni a chipset? Íme az aszalt chips, egy szárított "sült krumpli", ami csupán minimális olajat tartalmaz, így - szinte - lelkifurdalás nélkül fogyasztható nagyobb mennyiségben is. :D

Hozzávalók:

  • burgonya
  • forrásban lévő víz
  • ecet (10%-os)
  • olaj (ha lehet, akkor olíva olaj, természetesen extra szűz)

A krupmlikat hámozd meg és vágd mandolinnal vagy szeletelővel vékony karikákra. A szeletek legfeljebb 1 mm vastagok lehetnek, és  minél vékonyabbra sikerül szeletelni, annál ropogósabb lesz.

A szeleteken lévő keményítőt le kell mosni, ezért néhány percig hagyd folyó víz alatt, amíg a szeletek tisztán átlátszóvá nem válnak.

Forrásban lévő vízbe önts literenként 5 gramm (egy teáskanál) ecetet és főzd a burgonya szeleteket benne 5 percig. Az ecet hozzáadására mindenképpen szükség van, ez keményíti a burgonya felületét, és megakadályozza, hogy a vékony szeletek szétfőjenek.

A szeleteket némi olajjal megkenve és kissé zva tedd a tálcákra. 68 fokon szárítsd 12 órán át, vagy amíg teljesen átlátszó és ropogós nem lesz. Amint kiveszed az aszalógépből, azonnal tedd légmentesen zárt edénybe, különben a levegő nedvesség tartalmától visszapuhul.

Az így készült chips mindössze egy százaléknyi olajat tartalmaz, ráadásul az aszalás miatt nagy előnye, hogy a felhasznált olaj megtartja összes pozitív tulajdonságát. Ha van rá lehetősége, használjon minél jobb minőségű olajat.

Végezetül pár szó róla, miért ajánlott a krupmplit mindenképpen hőkezelni. A nyers burgonyában lévő keményítő olyan formában van, mely általában ellenáll az amilázoknak és emésztőenzimjeinknek, és így egyszerűen emészthetetlen. A burgonyakeményítő főzésével kristályszerkezete megtörik és az enzimek által feldolgozhatóvá válik. Ezen felül a nyers burgonya antinutriens anyagokat is tartalmaz, melyek zavarják szervezetünkben a tápanyagok normális felszívódását. Ezek az anyagok általában hőérzékenyek, főzés közben szinte teljesen deaktiválódnak.

Megzöldült krumplit (ebben magasabb a solanin tartalom) aszalásra (és amúgy egyébként se) használj fel.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.