zöldség

Burgonya chips egészségesen, sütés nélkül

Mindenki álma! Burgonya chips sütés nélkül, egészségesen, diétásan, aszalva!

Szeretnéd te is bűntudat nélkül enni a chipset? Íme az aszalt chips, egy szárított "sült krumpli", ami csupán minimális olajat tartalmaz, így - szinte - lelkifurdalás nélkül fogyasztható nagyobb mennyiségben is. :D

Hozzávalók:

  • burgonya
  • forrásban lévő víz
  • ecet (10%-os)
  • olaj (ha lehet, akkor olíva olaj, természetesen extra szűz)

A krupmlikat hámozd meg és vágd mandolinnal vagy szeletelővel vékony karikákra. A szeletek legfeljebb 1 mm vastagok lehetnek, és  minél vékonyabbra sikerül szeletelni, annál ropogósabb lesz.

A szeleteken lévő keményítőt le kell mosni, ezért néhány percig hagyd folyó víz alatt, amíg a szeletek tisztán átlátszóvá nem válnak.

Forrásban lévő vízbe önts literenként 5 gramm (egy teáskanál) ecetet és főzd a burgonya szeleteket benne 5 percig. Az ecet hozzáadására mindenképpen szükség van, ez keményíti a burgonya felületét, és megakadályozza, hogy a vékony szeletek szétfőjenek.

Karfiol snack

Ismét egy egészséges, diétás és glutén mentes nassolnivaló, egyenesen az aszalógépből. :) 

Karfiolból aszalógéppel készült fogyókúrás nassolnivalóIzgalmas recepttel készültünk a mai napra. Egyszerűen elkészíthető, hús- és glutén mentes snack, ami le fog venni a lábadról.

Hozzávalók:

  • 400 gramm karfiol (de készítheted brokkoliból vagy csillagkarfiolból is) 
  • fekete bors ízlés szerinti mennyiségben
  • 1/2 teáskanál őrölt köménymag
  • tamari szójaszósz (ha glutén mentest használsz, a kész rágcsa is glutén mentes lesz!)
  • 1/2 teáskanál kurkuma (ez fogja a szép sárga színét megadni)
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj

Diétás és glutén mentes karfiol desszert készítése otthon, aszalógéppel

Egészséges karfiol snack aszalógéppel készítveAlaposan mosd meg a karfiolt és vágd apró rózsákra.

A karfiol rózsák közötti szárrészt ne dobd ki, ezeket a darabokat négyszögletesre vágva és fűszerezetlenül érdemes megaszalni - a későbbiekben levesbetétként tudod majd használni.

Keverd össze az összes fűszert egy kis tálkában, add hozzá az olíva olajat és keverd el. 

Dörzsöld bele az olajos fűszert a karfiolrózsákba és terítsd szét egy Biosec aszalógép tálcáin.

50°C-on 15 óra alatt készül el.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.

Káposzta chips

Egészséges, finom ropogtatnivaló - káposzta chips, a diétás finomság. 

Fekete káposzta - ideális alapanyaga az aszalt káposzta chips-nekBevallom őszintén, sokáig bűnös szenvedélyem volt a chips - pedig tudtam, semmi olyat nem tartalmaz, ami jó lenne a szervezetemnek. Gondolom sokan közületek is így vannak ezzel, annyira nehéz ellenállni a ropogós, sós, fűszeres finomságnak! Szerencsére azonban a chipsnek is van egészséges változata, készülhet olyan alapanyagokból és módszerrel is, hogy bátran fogyaszthatóvá válik még diétázók és glutén érzékenyek számára is.

Ropogós zöldség chips

Szereted a chipset? Ezt az egészséges, glutén mentes és kalóriában szegény változtatot imádni fogod!

Ropogós zöldség chips aszalógépben elkészítve. Gluténmentes ropogtatnivaló.

Hozzávalók:

  • zöldségek (répa, cukkini, retek, zeller, cékla és bármi más)
  • olaj (extra szűz olívaolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj ...)
  • tamari szójaszósz
  • zöldfűszerek (sárgarépa levél, rozmaring, kakukkfű, ...)
  • só (ízlés szerint)
  • pár csepp citromlé

A zöldfűszerek között a sárgarépa levélen valószínűleg megakadt a szemed, pedig - bár nem szokás használni - nem csak hogy ehető, de klorofilokban és vitaminokban is gazdag. Jellegzetes, erős íze van, ezért érdemes még az aszalás előtt megkóstolni - ha nem tetszik az íze, egyszerűen hagyd ki belőle.

Oldalak

Feliratkozás RSS - zöldség csatornájára