Aszalt paradicsom


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

A paradicsom szárítása igen egyszerű - ha tudod, mire kell figyelni. Mi elmondjuk!

Hogyan lesz a nyers egész paradicsomból kiváló minőségű aszalt paradicsom, mely például a fantasztikus olasz csodának, az olajban eltett paradicsomnak az alapanyaga?

Paradicsom aszalásAszalt paradicsom készítése

A paradicsom aszalásában a nehézséget a magas víztartalma és a vízzáró héja okozza.

Megoldások:

 1. Ha a teljes ízre törekedsz, még véletlenül se kanalazd ki a paradicsom belsejét, ezzel ugyanis a víztartalmon kívül az ízek jelentős része is távozik. Helyette inkább válassz minél kisebb paradicsomot és vágd ketté - a legjobb, ha sikerül koktélparadicsom méretűt használni. A kettévágott paradicsomokat tedd be az aszalógép tálácájába úgy, hogy a vágási felület felfelé legyen és ne érjenek egymáshoz. Válaszd valamelyik 50 vagy 60 fokon működő programot (pl. T4 vagy T5). Az aszalás 18-24 órán át tart a paradicsomok méretétől és a program hőmérsékletétől függően.
 2. Ha nyersételként szeretnéd elkészíteni, félbevágás után szabadulj meg a koktélparadicsom magjaitól és válaszd a P2 programot, melyen 45°C-os hőmérsékleten kb. 18-24 óra alatt készül el. Azt kérdezed, miért is kell ilyenkor eltávolítani a magokat tartalmazó részt? Azért, mert ennek a víztartalma nagyon magas, és ezen a hőmérsékleten a végtelenbe nyúlna az aszalás ideje.

  A paradicsom aszalás Biosec aszalógépben lépésről lépésre

 3. Normál- és nagyméretű paradicsomok esetén három megoldást tudok javasolni:
  1. Felezés: vágd ketté a paradicsomokat, tedd a vágási felülettel felfelé a tálcára és válassz egy 60/68°C-on működő programot (P5, T5, P4). Az aszalás 48-60 órán át tart, hosszú és költséges, ráadásul a magas hőmérséklet miatt legalább részben denaturálja a paradicsomot, ezzel tönkretéve a jellemzőit. Figyelj rá, ha a paradicsom nagyon nagy, akkor így, félbevágva még ezekkel a programokkal is előfordulhat, hogy előbb elkezd megromlani, mint ahogy megaszalódna.
  2. Negyedelés, nyolcadolás: nagyobb paradicsomoknál ez a legegyszerűbb és legjobb megoldás. Mivel az aszalás időtartama és a szükséges hőmérséklet közvetlenül függ attól, hogy mekkora vízáteresztő felület van, megnöveljük a termék lélegző felületét! Mint tudod, a héj nem ereszti át a vizet, a vágási felület viszont igen. Vágd a paradicsomot négy vagy nyolc részre és tedd a tálcákra, mindig a héjas felével lefelé.Így alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb idő alatt lehet megszárítani a paradicsomot. A kapott aszalvány tökéletesen lesz minden felhasználási módhoz, például olajban eltevéshez és paradicsom őrlemény készítéséhez is. :)
  3. Paradicsom aszalása szeletelveSzeletelés: életképes megoldás, ha van otthon DrySilk betét (a sütőpapír sajnos nem engedi át a vízpárát, így ha sütőpapírt használsz, jelentősen megnő az aszalási idő). Vágd fel a paradicsomot 5-6 mm vastag szeletekre, tegyél az aszalótálcába DrySilk betétet és tedd rá a szeleteket úgy, hogy ne fedjék át egymást. 50°C-os aszalási hőmérsékletnél kb. 12 óra időtartammal lehet számolni. A kapott aszalt paradicsomkarika chipsként, krumpli helyettesítő köretként is nagyszerű, főként, ha az aszalás előtt különféle fűszerekkel (pl. só, bors, oregano, curry) is megszórod. Mivel nehezebben rehidratálódik, a mindennapi főzéshez (pörkölt, leves, omlett, rizottó, paradicsomos kenyér, stb.) valamint olajban eltevéshez nem javaslom használatát.

Felezett aszalt paradicsom
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.