A banán valódi magnézium bomba, mellyel könnyen fedezhető a szervezet napi magnézium igénye.
A magnézium központi szerepet játszik testünk szinte minden fontos folyamatában a DNS-szintézistől az inzulinanyagcserén át. Számos betegség esetén alacsony a szintje, így például az Alzheimer-kórban, a 2-es típusú cukorbetegségben, valamint inzulinrezisztencia, migrén, magas vérnyomás, figyelemhiányos hiperaktivitás és szívbetegség esetén is.
Szükségtelen tehát bizonygatni, hogy a jól kiegyensúlyozott étrend része a jó minőségű magnéziumforrás is.
És bár a magnézium számtalan élelmiszerben jelen van, az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján például az Egyesült Államokban a felnőttek kevesebb mint 60%-a jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz. A szervezetünk a teljes magnéziumának csaknem 99% -át tárolja a csontokban, az izmokban és a lágyrészekben, és csak 1%-a található a vérben - így vérvizsgálattal nem mutatható ki a magnézium hiány...
Természetesen a legegyszerűbb módja a hiány elkerülésének, ha több magnéziumban gazdag ételt fogyasztunk (a napi szükséglet felnőttek esetében 350-400 mg-ot). Azonban van, hogy ez sem elegendő: a finomított élelmiszerek (fehér cukor, fehér liszt) és az alkohol, valamint a kávé túlzott fogyasztása minimalizálja a magnézium felszívódását.
Most lássuk, mely élelmiszerek a legjobb magnéziumforrások (forrás: inran.it):
- Spenót: a legnagyobb magnéziumforrások közé sorolható. 100 gramm nyers spenótban 79 milligramm magnézium van.
- Hüvelyesek: a hüvelyesek elsősorban fehérjeforrásaként ismertek, de emellett - főként a lencse és a bab - kiváló magnéziumforrások is.
- Banán: kiváló magnéziumforrás (27 mg/100 g), valamint más ásványi anyagok, például a kálium is bőségesen található benne.
- Étcsokoládé: igazán különleges élelmiszer, melynek minden 100 grammjában 300 mg magnézium található.
- Napraforgómag: az egészséges élet elixírje, a napraforgómag fontos nagyon fontos magnéziumforrás. 100 grammja képes egy felnőtt napi igényeinek 90%-át biztosítani, valamint jelentős benne az A- és C-vitamin, a foszfor és a kálium is.
- Melasz: ez egy sűrű és viszkózus cukoripari melléktermék, amelyet a cukornád és a cukorrépa feldolgozása során nyernek. A neve a latin mel (melegen) szóból származik. Történelmileg melasz termelt a karibi térségben, ahol a cukornád és a cukorrépa termesztése nagyon magas volt. Az élelmiszerek édesítőszerként való felhasználása mellett egészségügyi előnyökkel is jár.
A melasz 242 mg magnéziumot tartalmaz 100 grammonként. Nyilvánvalóan cukor vagy maláta vagy más édesítőszerek helyett mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk természetes édesítőszerként. Könnyen megtalálható az ökológiai élelmiszerboltokban.
A következő receptben a melasz különösen ízletessé teszi ezt a magnézium bombát. A banántekercset magas kalória tartalma miatt reggelire vagy tízóraiként, illetve edzés előtt ajánljuk fogyasztani.
Hozzávalók:
- 100 g napraforgómag
- 3 evőkanál melasz
- 50 g étcsokoládé
- 3 darab nagy, érett banán (lehetőleg bio)
- körülbelül 1/2 teáskanál fahéj
Vágd a meghámozott banánt hosszában 3 szeletre és szórd meg fahéjjal. Tedd a szeleteket a DrySilk lappal bélelt tálcára, P4 programon 6-8 órára.
Amíg a banánszeletek száradnak, készítsd elő a tölteléket.
Minden megmaradt hozzávalót törj meg és keverj össze. Amikor a banán megfelelően megszáradt (még az eltörése nélkül fel lehet tekerni), akkor szórd meg a töltelékkel, tekerd fel, és szórd meg a tetejét fahéjjal. Tedd vissza az aszalógépbe további 4 órára.
Akár azonnal is fogyasztható, de légmentesen (példádul üvegben vagy vákuumfóliázva) hosszú ideig eláll. Minden egyes tekercs 100 mg magnéziumot tartalmaz, vagyis a napi szükséglet közel 30%-át.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.