Banántekercs


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

A banán valódi magnézium bomba, mellyel könnyen fedezhető a szervezet napi magnézium igénye.

Banántekercs recept - aszalt finomság, mely egészséges magnézium forrás

A magnézium központi szerepet játszik testünk szinte minden fontos folyamatában a DNS-szintézistől az inzulinanyagcserén át. Számos betegség esetén alacsony a szintje, így például az Alzheimer-kórban, a 2-es típusú cukorbetegségben, valamint inzulinrezisztencia, migrén, magas vérnyomás, figyelemhiányos hiperaktivitás és szívbetegség esetén is.

Szükségtelen tehát bizonygatni, hogy a jól kiegyensúlyozott étrend része a jó minőségű magnéziumforrás is.

És bár a magnézium számtalan élelmiszerben jelen van, az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján például az Egyesült Államokban a felnőttek kevesebb mint 60%-a jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz. A szervezetünk a teljes magnéziumának csaknem 99% -át tárolja a csontokban, az izmokban és a lágyrészekben, és csak 1%-a található a vérben - így vérvizsgálattal nem mutatható ki a magnézium hiány...

Természetesen a legegyszerűbb módja a hiány elkerülésének, ha több magnéziumban gazdag ételt fogyasztunk (a napi szükséglet felnőttek esetében 350-400 mg-ot). Azonban van, hogy ez sem elegendő: a finomított élelmiszerek (fehér cukor, fehér liszt) és az alkohol, valamint a kávé túlzott fogyasztása minimalizálja a magnézium felszívódását.

Most lássuk, mely élelmiszerek a legjobb magnéziumforrások (forrás: inran.it):

  • Spenót: a legnagyobb magnéziumforrások közé sorolható. 100 gramm nyers spenótban 79 milligramm magnézium van.
  • Hüvelyesek: a hüvelyesek elsősorban fehérjeforrásaként ismertek, de emellett - főként a lencse és a bab - kiváló magnéziumforrások is.
  • Banán: kiváló magnéziumforrás (27 mg/100 g), valamint más ásványi anyagok, például a kálium is bőségesen található benne.
  • Étcsokoládé: igazán különleges élelmiszer, melynek minden 100 grammjában 300 mg magnézium található.
  • Napraforgómag: az egészséges élet elixírje, a napraforgómag fontos nagyon fontos magnéziumforrás. 100 grammja képes egy felnőtt napi igényeinek 90%-át biztosítani, valamint jelentős benne az A- és C-vitamin, a foszfor és a kálium is.
  • Melasz: ez egy sűrű és viszkózus cukoripari melléktermék, amelyet a cukornád és a cukorrépa feldolgozása során nyernek. A neve a latin mel (melegen) szóból származik. Történelmileg melasz termelt a karibi térségben, ahol a cukornád és a cukorrépa termesztése nagyon magas volt. Az élelmiszerek édesítőszerként való felhasználása mellett egészségügyi előnyökkel is jár.
    A melasz 242 mg magnéziumot tartalmaz 100 grammonként. Nyilvánvalóan cukor vagy maláta vagy más édesítőszerek helyett mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk természetes édesítőszerként. Könnyen megtalálható az ökológiai élelmiszerboltokban.

A következő receptben a melasz különösen ízletessé teszi ezt a magnézium bombát. A banántekercset magas kalória tartalma miatt reggelire vagy tízóraiként, illetve edzés előtt ajánljuk fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 100 g napraforgómag
  • 3 evőkanál melasz
  • 50 g étcsokoládé
  • 3 darab nagy, érett banán (lehetőleg bio)
  • körülbelül 1/2 teáskanál fahéj

Vágd a meghámozott banánt hosszában 3 szeletre és szórd meg fahéjjal. Tedd a szeleteket a DrySilk lappal bélelt tálcára, P4 programon 6-8 órára.

Amíg a banánszeletek száradnak, készítsd elő a tölteléket.

Minden megmaradt hozzávalót törj meg és keverj össze. Amikor a banán megfelelően megszáradt (még az eltörése nélkül fel lehet tekerni), akkor szórd meg a töltelékkel, tekerd fel, és szórd meg a tetejét fahéjjal. Tedd vissza az aszalógépbe további 4 órára.

Akár azonnal is fogyasztható, de légmentesen (példádul üvegben vagy vákuumfóliázva) hosszú ideig eláll. Minden egyes tekercs 100 mg magnéziumot tartalmaz, vagyis a napi szükséglet közel 30%-át.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.