Karácsonyi mézes-gyömbéres sütemény


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

A hagyományos mézeskalács sütemény az egyik legjobb dolog a télen.

Gyömbéres karácsonyi sütemény receptBeköszöntött a hideg, lassan elkezdjük nyitogatni az adventi naptár ablakait, és reménykedünk, hogy hamarosan havazni fog. Ahhoz, hogy a karácsonyi hangulat teljes legyen, szükségünk van némi süteményre is, mely természetesen egy mézes-gyömbéres, illatos csoda. A receptben mi gyömbért használunk, de természetesen helyette (vagy éppen mellette) használhatsz szárított narancsot is.

A szárított, porított gyömbér elkészítése:

Hámozd meg a gyömbért, mosd meg és vágd nagyon vékony, kb. 2/3 mm vastag darabokra. Helyezd a szeleteket az aszalógép tálcájára, és a T2 programon szárítsd kb. 8-10 órán át - úgymond egy éjszakára. A száraz szeleteket egy aprító segítségével pillanatok alatt porrá tudod változtatni, és így mámorító illatú, világos színű fűszert kapsz, mely tökéletesen megőrzi a gyömbér csípős, fűszeres ízét is. Ugyanezzel módszerrel tudsz természetesen másból, például narancsból vagy citromból is fűszerport készíteni - ezeknél ügyelj rá, hogy csak akkor használd fel a héjját is, ha bio gyümölcsöt sikerült vásárolnod.

A mézeskalács sütemény hozzávalói:

  • Karácsonyi sütemény recept150 g méz (ha bevállalósabb vagy, próbálj ki erőteljesebb ízű mézet, pl. selyemfű vagy gesztenye mézet)
  • 100 g cukornád cukor
  • 400 g átszitált liszt
  • 30 g vaj
  • egy csipetnyi fahéj
  • két kardamom mag
  • tojássárgája
  • két teáskanál szárított gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor

Keverd össze a felmelegített mézet, vajat és cukrot, majd hagyd kihűlni. Öntsd össze egy tálba a lisztet, szódabikarbónát, fűszereket, tojássárgáját, keverd alaposan össze, majd add hozzá a mézes keveréket.

Dolgozd össze, hogy rugalmas és homogén textúrája legyen. Nyújtsd ki egy centi vastagon és vágd ki belőle a karácsonyi formákat - rénszarvast, mikulást, karácsnyfát, vagy bármi mást, amire kedved támad.

A tapadásmentes DrySilk lap előnyeit kihasználva tegyél egy DrySilk lapot a tepsibe, és helyezd rá a süteményeket. 180°C-on 10 percig kell csak sütni. Sütést követően egyszerűen tedd egy tányérra vagy tálcára a figurákat, és miután kihűltek, díszítsd kedved szerint. Ez kiváló családi szórakozás, érdemes a kisebbeknek is adni kibontakozási lehetőséget. :)

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.