Egészséges, finom ropogtatnivaló - káposzta chips, a diétás finomság.
Bevallom őszintén, sokáig bűnös szenvedélyem volt a chips - pedig tudtam, semmi olyat nem tartalmaz, ami jó lenne a szervezetemnek. Gondolom sokan közületek is így vannak ezzel, annyira nehéz ellenállni a ropogós, sós, fűszeres finomságnak! Szerencsére azonban a chipsnek is van egészséges változata, készülhet olyan alapanyagokból és módszerrel is, hogy bátran fogyaszthatóvá válik még diétázók és glutén érzékenyek számára is.
Hozzávalók:
- 200 gramm megtisztított káposzta (bármilyen káposztaféle, akár kínai kel vagy fekete káposzta is használható)
- 1 csésze (kb. 120 gramm) kesudió, két órán át vízben áztatva
- fél piros színű paprika (magozva)
- egy evőkanál citromlé
- egy kávéskanál élesztő
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Tedd egy tálba a darabokra vágott káposztát és dörzsöld 2-3 percen át bele az olívaolajat, amíg az olaj fel nem szívódik.
A többi hozzávalót öntsd egy turmixgépbe, alulra téve a paprikát és a többi nedves összetevőt - így egyenletesebben fog elkeveredni. Természetesen kísérletezhetsz más hozzávalókkal is - készítheted a paprika helyett avokádóval, tehetsz rá osztriga szószt vagy ha bírod a csípőset, akár chili szószt is.
A turmixolást addig kell folytatni, amíg krémes állagú masszát nem kapsz.
Öntsd a masszát az előkészített levelekre és masszírozd bele a káposztába.
Tegyél az aszalógép tálcáira DrySilk betétet és helyezd rá a leveleket.
A kifejezetten a nyersételek számára ajánlott P3-as programot érdemes választani, így megmaradnak az értékes tápanyagok, enzimek és nem utolsó sorban a káposzta gyönyörű zöld színe.
12 óra alatt szárad meg ez a fantasztikus chips - illetve csak száradna meg, ha nem járna rá első perctől kezdve a család. :)
Az így elkészített káposztalevél ugyanis annyira ropogós és ízletes, hogy még az amúgy a káposztának a gondolától is irtózó fiam is szereti.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.