Ropogós zöldség chips


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Szereted a chipset? Ezt az egészséges, glutén mentes és kalóriában szegény változtatot imádni fogod!

Ropogós zöldség chips aszalógépben elkészítve. Gluténmentes ropogtatnivaló.

Hozzávalók:

  • zöldségek (répa, cukkini, retek, zeller, cékla és bármi más)
  • olaj (extra szűz olívaolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj ...)
  • tamari szójaszósz
  • zöldfűszerek (sárgarépa levél, rozmaring, kakukkfű, ...)
  • só (ízlés szerint)
  • pár csepp citromlé

A zöldfűszerek között a sárgarépa levélen valószínűleg megakadt a szemed, pedig - bár nem szokás használni - nem csak hogy ehető, de klorofilokban és vitaminokban is gazdag. Jellegzetes, erős íze van, ezért érdemes még az aszalás előtt megkóstolni - ha nem tetszik az íze, egyszerűen hagyd ki belőle.

A tamari szójaszósz intenzív ízű, gluténmentes szósz - természetesen ha neked nem kell gluténmentesen táplálkoznod, használhatsz bármi mást, amit kedvelsz - chili szószt, worcestershire-t, hoisin-t...

A zöldségek közül használj bátran bármit, ami a kezed ügyébe kerül, hagymától kezdve a sárgarépán át a mángoldig - bármilyen ehető zöldséget beletehetsz.

Elkészítés:
Egy zöldséggyalu segítségével szeletelj minden zöldséget vékony szeletekre - minél vékonyabbra sikerül, annál hamarabb megszárad.

A szeletekre tegyél pár csepp olajat és tamari szójaszószt. Érdemes pár csepp citromlevet is hozzáadni, ezzel elérhető, hogy a zöldségek megőrizzék eredeti színüket.

Béleld ki az aszalógép tálcáját DrySilk betéttel vagy pergamennel (ezzel tovább tart az aszalás), tedd bele a zöldségeket és zöldfűszereket és szórd meg ízlés szerint sóval (használhatsz nagy szemű sópelyhet vagy finom szemű sót is), Próbáld meg úgy elhelyezni a tálcán, hogy lehetőleg ne fedjék át egymást a darabok és időnként érdemes az aszalás során megfordítani a darabokat.

P2 programon 8-10 óra alatt készül el - érdemes időnként ellenőrizni, elérte-e már a kívánt ropogósságot.

Ha nagyon ropogósan szeretnéd, akkor akár magára is hagyhatod, hiszen az aszalás egyik fantasztikus előnye, hogy a normál főzési módokkal ellentétben soha nem lehet odaégetni!

Miután elkészült, tedd egy tálra, és élvezd a színek és ízek játékát. Ropogós, mint a burgonya chips, és mégis energiaszegény, egészséges csemge.

Ropogós zöldség chips aszalással készítve otthon. Glutén mentes!

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.