Ezúttal a narancshéj újfajta, izgalmas felhasználását mutatjuk meg. Utat a Biosec aszalógépnek!
A narancs mennyei illatát és ízét egy nagyon új és ízletes módon is felhasználhatjuk. Talán nem tudtad, de a narancs - és vele együtt a többi citrusféle is - nagyon alkalmas húsok - például a csirke és pulyka -, valamint halak és kagylók ízesítésére.
A narancs só rendkívül egyszerűen elkészíthető bármelyik változata mellett is döntesz.
1. változat
Hozzávalók:
- egy narancs vagy más citrusféle
- só
- DrySilk aszalótálca betét
Mosd és szárítsd meg alaposan a kezeletlen narancsot. A héja, amit fel fogunk dolgozni, elnyeli a vegyszereket, melyekkel a narancsot kezelhetik, s mivel most ezt használjuk fel, fontos, hogy egészséges és természetes alapanyagot használj.
Reszeld meg a narancsot, kb. egy evőkanálnyi reszelt héjra számíthatsz. Keverd el 50 gramm sóval. Tegyél az aszalógép tálcájára egy DrySilk lapot és szórd rá a sós narancshéjat.
Válaszd ki a T4 - 50°C programot és körülbelül 12 órán át szárítsd. Ezt követően kb. fél órán át hagyd hűlni majd töltsd fűszertartóba.
Használd bátran mindenféle húsétel ízesítéséhez!
Ugyanezzel a módszerrel ha a citrusféle héját egyben hagyod vagy csinos, vékony csíkokra (julienne-re) vágod, szintén nagyszerű alapanyagot kapsz. Így sütemények készítéséhez, dekorációjához, szószokhoz, krémekhez, gyümölcssalátákhoz és pácokhoz is használhatod.
Érdemes a spájzban minden eshetőségre készen tartani egy nagy üveg száraz narancshéjat, hiszen rágcsaként is kiváló (ráadásul ha nem keversz hozzá cukrot, akkor gyakorlatilag kalóriát is alig tartalmaz).
Hirtelen rád tört a vágy, hogy szárított narancshéjat készíts? Vágj bele, ez a gyümölcs színtiszta napenergia!
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.