Kandírozott csokoládés narancs


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Egyszerű és tökéletes recept a citrusfélék amúgy szemétbe dobott héjának felhasználására. :) 

Kandírozott csokoládés narancs receptje aszalógéppel

Szerencsére egyre több helyen kaphatók már bio citrusfélék, melyeknek bűn volna csak a belsejét felhasználni, hiszen héjukat fantasztikus csemegévé lehet változtatni.

Készítsd el te is az eddig csak különlegességként vásárolható valódi kandírozott narancshéjat!

Hozzávalók:

  • 5 nagy bio narancs, lehetőleg minél vastagabb héjú legyen (használhatsz természetesen bármilyen más citrusfélét, például mandarint, grapefruitot és citromot is)
  • 500 g barna cukor
  • 0,5 liter víz
  • 200 g étcsokoládé

Mosd és szárítsd meg a narancsot, vágd le az alját és a tetejét (a szár csatlakozásának helyét és a narancs "hátsó felét"). Négy függőleges vágással vágd le a héját és húzd le a narancsról. A narancssárga héjat amennyire lehet, szabadítsd meg a fehér részektől, ez keserű ízt adna. Minden negyedet függőleges vágásokkal vágj 7-8 mm-es csíkokra.

Tedd a héjakat egy edénybe és önts rá annyi forrásban lévő vizet, hogy éppen ellepje. Egyetlen percig hagyd csak rajta, majd szűrd le. Ismételd ezt meg több vízzel, ezúttal tovább tartva  (2-3 percig) a vízben. Ha szeretnéd a keserűséget teljesen eltávolítani belőle, érdemes harmadjára is megismételni a forrázást.

Készíts a cukorból és a fél liter vízből szirupot. Egyszerűen öntsd a cukrot a vízbe és folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Amikor már forr a szirup, tedd bele a héjakat és alacsony hőmérsékleten főzd 40 percig.

A szirupból kivett narancshéjakat terítsd szét a Biosec aszalógép tálcáján. A P7 programon (45 fok) 8 órán át érdemes szárítani. Félidőben ne felejtsd el megforgatni, a héjakon lévő cukor miatt a száradás során rátapadhat a tálcákra.

Ezzel készen is van a kandírozott narancshéj, mely használható süteményekhez, teába vagy éppen el is ropogtatható. Viszont ha szeretnéd még vonzóbbá tenni, olvaszd fel a csokoládét egy dupla falú edényben és merítsd bele félig a héjakat. Tapadásmentes felületre helyezd, fél óra alatt megszárad, és fogyasztható - vagy ha van rá lelkierőd, el is teheted természetesen későbbre. :)

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.