Mazsola készítése házilag


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Készítettél már saját mazsolát?

Mazsola készítése otthon, házilagVégre itt az ősz, a szüret és szőlő ideje! Ez a nagyszerű gyümölcs nem csak finom, hanem vitaminok és flavonoidok bőséges tárháza, így érdemes bőségesen tartalékolni belőle. És mi lehetne megfelelőbb tárolási módszer, mint az aszalás? :)

Mazsola házi készítéséhez két dolgot tarts szem előtt:
  • a mazsola minőségét alapvetően meghatározza a szőlő, amiből készül. Ha a szőlő nem elég ízes, vagy savanykás az íze, ne készíts belőle mazsolát: az aszalás során koncentrálódik minden, így a kellemetlen ízek is. Csak olyan szőlőt válassz alapanyagként, ami frissen kóstolva fenntartások nélkül ízlik neked.
  • ügyelj rá, hogy az alapanyag megbízható helyről származzon, ne legyen a héjján impregnáló szer vagy éppen maradék növényvédő készítmény.
Ha megvan a mazsola alapanyagaként szolgáló szőlő, kezdődhet is a munka: alaposan mosd meg a fürtöt és vedd le róla a szemeket.

Aszalni való szőlő - készíts te is mazsolát!Mazsola felezett szőlőszemekből

Az aszaláshoz használhatsz félbevágott vagy egész szemeket - ez utóbbi esetben természetesen a félbevágott szemeket vágási oldallal felelé kell betenni az aszalógép tálcájára - vagy akár teljes fürtöket is. Az aszalás időtartama és végeredménye is függ attól, hogy döntesz, és nem is kicsi a különbség.

Egész szemekből, teljes fürtből készült saját mazsola

Az elkészült mazsola íze függetlenül attól, hogy félben vagy egészben tetted-e be az aszalóba, lényegében ugyanaz marad, de az egészben hagyott szemek sokkal inkább hajlamosak rá, hogy bebarnuljanak, mint a félbe vágott darabok. Ez az eltérés nagyon jól látszik a fotókon is (a képeken látható mindegyik mazsola azonos szőlőből készült!). Ennek a színbeli elérésnek az az oka, hogy az egész szemeket tovább kell szárítani, mely így hosszabb ideig tud oxidálódni. 

Az aszalás időtartamában még ennél is lényegesebb az eltérés: az egész szemek esetében 3 és fél nap a teljes szárítás, míg félbevágott szemek nagyjából 24 óra alatt készülnek el.

Mazsola készítéséhez a T5-ös (60°C) programot javasoljuk, hiszen a szőlő rendkívül sok vizet tartalmaz, melyet ráadásul egy viaszos, vizet alig áteresztő héj határol.

De van-e lehetőség rá, hogy a mazsola készítésének időtartamát lecsökkentsük?

Természetesen! Aszalás előtt blansírozd a szőlőt!

A blansírozás egy nagyon egyszerű dolog: merítsd forró vízbe a szőlőt legfeljebb 20-30 másodpercre. Ez vízáteresztővé teszi a héját, és ennyi idő alatt nem változtat semmit a szőlő ízén vagy más táplálkozási tulajdonságain.

Blansírozás után az előbb leírt módon tedd az aszalógép tálcájára a szőlőt egész fürtben, szemenként vagy felezett szemekként. Figyelemre méltó módon a mazsola készítés időtartama így a felére csökken.

Az elkészült mazsolát tedd jól záródó üvegbe - ha nem járnának rá a gyerekek és nem fogyna el legkésőbb a karácsonyi sütemények készítése során, akár a következő szezonig is elállna.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.