Glutén, tojás és tej mentes palacsinta, nyers ételként is elkészíthető az aszalóban.
Íme a palacsinta, mely nyersételként is elkészíthető és se tojást, se tejet, se lisztet nem tartalmaz, ráadásul nagyon finom is.
Bátran készíthető gyerekzsúrokra, a gyerekek nagyon szeretik. :)
Hozzávalók (4 kis palacsintához):
- 1 banán
- 120 gramm pekándió min. 2 órán át áztatva (a dió is megfelel, de a banán-pekándió páros finomabb)
- 35 gramm fenyőmag
- 70 gramm kesudió (min. 2 órán át áztatva)
- 1 evőkanál kókuszliszt (vagy quinoa liszt vagy amaránt liszt)
- 60 ml víz (ha szükséges, akkor több)
- 1/2 teáskanál vanília
- 1/2 teáskanál só
A kókuszlisztet kivéve keverj össze mindent, majd a kókuszlisztet is (így sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni). A keveréknek viszonylag sűrűnek kell lennie, ha túl lágy lesz, szétfolyik. Helyezd a DrySilk lapokat az aszalógép tálcájába. A DrySilk betétekre azért van szükség, hogy az aszalótálca rácsain megmaradjon a palacsinta tésztája. Helyettesíthető egyszerű sütőpapírral is, azonban a sütőpapír a DrySilk-kel ellentétben nem engedi át a vízpárát, így hosszabb ideig tartana a szárítás.
Kanalazz a masszából 7-8 mm, esetleg 1 cm vastag köröket a tálcába. Természetesen lehet kísérletezni vékonyabb és vastagabb lapokkal is, nekünk ez a vasragság vállt be.
A palacsinta a nyers élelmiszerek készítésére szánt P3 programon (max. 40°C-os levegőhőmérséklet, az ételek hőmérséklete ennél valamennyivel mindig kevesebb lesz) 24-36 óra szárítást igényel, de ha nem nyerskosztként szeretnéd elkészíteni, akkor magasabb hőmérsékletet választva lényegesen gyorsabban megszárad.
Ha elkészült, friss gyümölccsel, karamellizált dióval, juharsziruppal, lekvárral vagy öntettel is tálalható. Ráadásul mivel nem hagyományos palacsintáról, hanem egy aszalt süteményről van szó, légmentesen tárolva sokáig eláll.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.