Olajban eltett szárított paradicsom, azaz a pomodorini secchi sottolio receptje


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Az olajban eltett szárított paradicsom elkészítése bár egyszerűnek tűnik, mégis több trükkje van. Eredeti olasz receptünkkel neked is garantált a siker.​

Egy finom étel elkészítésének előfeltétele mint mindig, az alapanyagok minősége. Tehát napsütésben érett, szezonban szedett - esetleg organikus termesztésű - paradicsomból készíts először is szárított paradicsomot (az aszalt paradicsom készítésérő itt írunk).

Az olajban eltett aszalt paradicsom másik fontos összetevője az olívaolaj, melynek számtalan típusa létezik: intenzívebb vagy lágyabb ízű, zöld vagy arany színű – válassz személyes ízlésednek megfelelőt, de mindenképpen extra szűz olívaolajat.

Hozzávalók:

 • aszalt (szárított) paradicsom
 • extra szűz olívaolaj
 • 5%-os minél jobb minőségű ecet (almaecet)
 • víz
 • fűszerek
 • ízlés szerint

Szárított paradicsom olajban eltéve - részletes receptünk!

Tedd az aszalt paradicsomot egy tálba és öntsd rá az ecet és a meleg víz 3:1 arányú keverékét úgy, hogy teljesen ellepje. 0,45 kg paradicsom egy deci keveréket vesz fel. Keverd meg néha a paradicsomot és várj amíg a folyadék szinte teljesen felszívódik (várhatóan 30 perc). Csepegtesd le a paradicsomot.

És íme az első két hiba, amit el szoktak követni:

 • van, aki nem aszalt paradicsomot használ, vagy azért, mert nem tud szárított paradicsomot készíteni, vagy mert úgy gondolja, hogy nem szükséges aszalva lennie. A friss paradicsom használatának eredménye sajnos egy kemény és nyúlós paradicsom, melyet nehéz megrágni és messze nem nyújtja azt a gasztronómiai élményt, amit jogosan elvárhatunk ettől az ételtől. Ennek az az oka, hogy az olaj nem tudja átjárni a paradicsomot úgy, ahogyan a víz és ecet keveréke, így a paradicsom csak ázik az olajban, nem válik a részévé.
 • van, aki úgy gondolja, elég, ha a paradicsomot félig aszalja meg. A teljes aszalás és az azt követő ecetes rehidratálás nagyon fontos, mert ezek megakadályozzák a botulizmus kialakulását, biztosítja az egészséges és biztonságos élelmiszert.

Válassz ki egy megfelelő méretű üveg edényt. Nem kell feltétlenül légmentesen záródnia, azonban minden esetben fertőtlenítsd ki forró vízbe téve.

Az üvegbe a következő módon rétegezd az olajos szárított paradicsomot:

 • alulra tegyél egy vastag réteg paradicsomot
 • alaposan tömörítsd a réteget
 • önts rá annyi olajat, hogy tökéletesen ellepje
 • adj hozzá a fűszereket (só, oregánó, medvehagyma, chili...)
 • ismételd a fenti négy lépést addig, amíg tele nem lesz az üveg, ügyelve rá, hogy végül az üveg pereméig érjen az olaj

Nagyjából egy hónapra van szükség ahhoz, hogy az ízek teljesen átjárják a paradicsomot.

Jellemző hiba, hogy az üveg nincs teljesen teletöltve olajjal, illetve hogy a paradicsom rétegek közé nincs olaj töltve, csak a tetejére. Mindkettő az egész üveg megromlását okozhatja és gátolja az ízek kialakulását.

Tippünk: ha elfogyott a paradicsom és maradt az üveg alján egy kis olaj, használd fel bátran saláták készítésénél.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.

Hasonló termékek