Karácsonyi glutén és tojás mentes sütemény, amit nagy kár volna csak karácsonykor elkészíteni. Beigli másként.
Ez a recept egy igazi drágakő, egy fantasztikus sütemény, melyet az év minden napján jó megcsinálni, de természetesen decemberben, a díszdobozok, ajándékok és nassolások időszakában mindenképpen érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
- nagyon érett datolyaszilva (kaki gyümölcs)
- étcsokoládé ízlés szerinti mennyiségben (javaslatunk: 1:0,75, azaz például 1 kg friss kaki gyümölcs és 750 gramm csokoládé)
- DrySilk aszalótálca betét
- víz
Magozd ki a datolyaszilvát majd pépesítsd. Mivel a lehető leghomogénebb masszát kell a kaki gyümölcs húsából készíteni, érdemes egy turmixgépet vagy botmixert használni hozzá, de akár fakanállal is szétnyomható.
Terítsd szét a DrySilk lapon a pépet legfeljebb 5 mm vastagságban, ebből lesz a beigli "tésztája" liszt és tojás hozzáadása nélkül. Szárítsd meg a tésztát 24-36 óra alatt az aszalógépedben (a beállított hőmérséklettől függ).
Olvaszd fel vízfürdő felett (vagy mikróban közepes teljesítményen) az ízlés szerinti mennyiségű étcsokoládét és adj hozzá egy kis forró vizet, ami a csokit puhán fogja tartani.
Terítsd szét egyenletes rétegben a csokoládét szárított datolyaszilva lapokon és tekerd fel. A feltekerést kezd a hosszabbik oldal szélén, ügyelve rá, hogy nagyon jól rá legyen nyomva a datolyaszilva, így nem nyílik ki többé.
A feltekerést követően vágd fel a tekercset vékony szeletekre. Ne tévesszen meg a külseje: az íze kiemelkedő (inkább az a gond vele, hogy nem lehet abbahagyni az evését).
Ez a sütemény nagyon sokáig eláll, és tökéletes bármilyen fogadáshoz, ünnepséghez és természetesen karácsonyra is. Tökéletes választás ajándékként, díszdobozba csomagolva is.
Ezt a glutén és tojás mentes tésztát természetesen másként is felhasználhatod: az elkészült lapokat vágd egyforma darabokra, tegyél 2-3 darab közé csokoládét, öntsd le csoki mázzal és szórd meg mondjuk kókuszreszelékkel.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.