Cukorszegény kókusz keksz


Üzletünk címe: XI. kerület, Hídvég u. 4
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között. 

 

Kiút a cukorfüggőségből 

A vágy a cukor után néha szinte ellenálhatatlan - és idővel mindenkit megkísért. Ha valami finom, az szinte mindig édes. Pedig a cukor - különösen a finomított cukor - a bél baktériumflórájának ellensége, függőséget és hangulatingadozást okoz. Szenvedtél már valaha candida okozta bélpanaszoktól? Akkor igazán érted, miról beszélünk. 

A gyilkos cukor

A cukorfüggőség fő jele, hogy időnként - főként stresszes időszakban - egyszerűen nem tudunk az édességnek ellenállni. A fegyelmezhetetlen vágy gyakran ebéd vagy vacsora után támad, és addig nem enged, amíg ki nem elégítjük. Magadra ismertél? Segítünk. Elmondjuk, mi az oka és végül azt is, hogyan szabadulhatsz tőle.

A cukorfüggőség okai

A cukorfüggőség sajnos társadalmilag teljesen elfogadott dolog, ráadásul igen nehéz a kerülése is - szinte bármilyen élelmiszert veszel, van benne cukor. A gyerekek kötődése is igen erős az édességekhez - a cukor fogyasztása ugyanis kieléglülést, eufóriát ad egy kis időre. Ha rendszeresen fogyasztunk cukrot, annyira hozzászokunk, hogy nagyon nehézzé válik az élet nélküle, ha pedig megpróbálunk leállni róla, fáradtnak és üresnek érezzük magunkat. Sőt, depressziós panaszokat is okozhat. Ez bizony cukorfüggőség, melynek a dopamin nevű neurotranszmitterhez van köze.

Dopamin, a függőség okaA dopamin egyfajta jólét érzést ad - minél több dopamin kering a testünkben, annál jobban érezzük magunkat. Egyes anyagok - mint a kokain, heroin, vagy éppen egy csokoládés sütemény - fokozzák a dopamin termelését.

Nevezhetjük magunkat a cukor rabjának, kereshetünk ügyesen kifogásokat a fogyasztására, érezhetjük azt, hogy magányosak vagyunk, vígasztalásra szorulunk vagy éppen kiérdemeltünk egy kis jutalmat - mindezeket az érzéseket a cukorral (is) próbáljuk legyőzni, csak éppen sikertelenül.

A Princeton Egyetem kutatói szerint a cukorral szembeni önmegtartoztatás nem sokban különbözik a heroinról történő leszokásról. Szorongást, depressziót okoz és egy igen erős vágyat a tiltott anyag - jelen esetben a cukor - fogyasztására (lásd irodalomjegyzék 1. pont).

Talán a legnagyobb gond, hogy ez az édes anyag jelen van a legtöbb kereskedelemben kapható feldolgozott élelmiszerben. Ezek az élelmiszerek gyakran olcsók, és úgy néznek ki, mintha az egészségre ártalmatlanok lennének. Ilyenek például a gyümölcslevek, a sportitalok, a péksütemények, a mártások és a fűszerek is.

Annak ellenére, hogy a cukor ártalmatlan dolognak tűnik, a tudósok már mint a közegészségre veszélyes anyaggal foglalkoznak. (lásd irodalomjegyzék 2. pont).

Amikor sok édességet és cukros ételt fogyasztunk, tönkretesszük a bélflóránkat. A magas cukortartalmú étrend károsítja a bélflórát: minél több cukrot eszünk, annál inkább elszaparodik a candida gomba, és minél több a candida, annál nagyobb lesz a vágy a cukor iránt ... Ez egy ördögi kör.

A dysbiosis során a tápanyagok beépülése kevésbé lesz hatékony, a bélmozgás lanyhul, a salakanyagok ürülése csökken és ezáltal a teljes immunrendszer és vele egészségünk is károsodik.

Hogyan szabadulhatsz meg függőségedtől?

Az első lépés az, hogy legyél tisztában a problémával. Légy őszinte magaddal, és fogadd el, hogy a cukorfüggőséggel küzdesz. Fontos, hogy minden megvásárolt termék címkéjét olvasd el, így tudni fogod, melyikben van valamilyen cukor.

Ha már tisztában vagy vele, melyik élelmiszerek egészségesebbek, válaszd ezeket és gyűrd le a cukor absztinencia tüneteit. Sajnos ennek az egyetlen módja az ,hogy átvészeled ezt az időszakot, melyhez sok akaraterő kell.

Ahhoz, hogy visszanyerd az irányítást, érdemes lépésről lépésre teljesen kiiktatni a fehér cukrot és ipari édesítőszereket tartalmazó élelmiszereket, és minél több kevésbé feldolgozott, jó minőségű, és lehetőleg egyáltalán nem édesített terméket választani.

Először kezd el kerülni a nagyon édes ízeket, ha rád tör a cukor utáni vágy, akkor egyél inkább friss vagy saját magad által aszalt gyümölcsöt (a bolti aszalványok általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak), vagy válassz olyan desszertet, mely cukor helyett inkább egy kis mennyiségű maláta- vagy juharszirupot tartalmaznak. Természetesen fontos, hogy  ezekből is csak keveset fogyassz.

Eltelik egy kis idő, mire az ízérzékelés hozzászokik, újra "kalibrálódik", a bélflóra rendeződik és eltűnik ez a szinte kontrollálhatatlan sóvárgás. Megéri végigküzdeni magunkat, a többi előny mellett érzelmi életünk is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz.

És íme végül egy rendkívül egyszerű recept az átmeneti időszakra, hogy legyen mivel csökkentened a sóvárgást. Ez a keksz enyhíti a cukor utáni vágyat, sok rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, cukorból pedig csak nagyon kevés van benne.

Cukorszegény kókusz keksz receptje

Cukorszegény kókusz kekszHozzávalók (kb. 10 kekszhez):

  • 1 csésze kesudió lisztté őrölve
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • 2 evőkanál juharszirup
  • fahéj ízlés szerinti mennyiségben

Először a kesudiólisztet és a kókuszreszeléket keverd össze, majd add hozzá a juharszirupot. Ha összeállt a tészta (szükség esetén adhatsz hozzá egy kis vizet), akkor oszd 10 golyóra.

Lapítsd kör alakúra a golyókat és ha szeretnél rá a fotón is látható mintát, akkor egy, a lapoknál kicsit kisebb pohárral nyomj bele egy kis bemélyedést (természetesen használhatsz erre a célra bármilyen más süteményformát is).

Szórd meg fahéjjal - a fahéj szabályozza a vércukorszintet - és szárítsd meg 8 óra alatt a Biosec aszalógép P4 (bio nyers élelmiszer) programján, DrySilk lapot használva. A süteményt tedd hűtőbe és ne vidd túlzásba ezek fogyasztását se (napi egy darabnál többet ne egyél).

Tehát teljes gőzzel előre, csak egy kis akaraterőre van szükség, a helyzeten sokat lehet javítani!

 

Felhasznált anyagok:

(1) https://www.princeton.edu/news/2008/12/10/sugar-can-be-addictive-princet...

(2) https://publichealthwatch.wordpress.com/2015/03/08/new-who-guidelines-hi...

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.