Elég ránézned erre a képre, hogy tudd: ezt a vega lasagne-t neked is el kell készítened.
Szója és glutén mentes nyersétel, melynek tésztáját ráadásul előre, nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni és bármilyen más ételnél a gluténos tészta helyett fel lehet használni. :) Felkeltettük az érdeklődésedet?
Hozzávalók (20 fő részére):
A tésztához:
- 1800 g cukkini
- 450 g uborka
- 6 evőkanál arany lenmag
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 4 teáskanál kurkuma vagy sáfrány
- 2-3 teáskanálnyi finomítatlan tengeri só
- 1 citrom leve
- búzacsíra és/vagy sörélesztő ízlés szerinti mennyiségben
A szószhoz:
- 960 g paradicsomkonzerv
- 24 darab közepes méretű szárított paradicsom
- pár centis kis darab egy póréhagyma fehér részéből
- friss bazsalikom
- extra szűz olívaolaj
- tengeri só
A besamel mártáshoz:
- 600 g uborka
- 300 g hántolt napraforgómag
- 3 csésze víz (kb. 210 ml)
- 2 evőkanál sörélesztő pehely
- 2 citrom leve
- tengeri só
A tészta elkészítése: hámozd meg a cukkinit és vágd darabokra (hámozott súlya 1540 g). Hámozd meg az uborkát is, ebből hámozás után 360 g körüli mennyiség marad. A tészta összes összetevőjét addig aprítsd egy botmixerrel, amíg sima és homogén krémet nem kapsz. DrySilk lappal vagy pergamennel bélelt aszaló tálcákra, fél centi vastagon terítsd szét a tészta anyagát. Ügyelj rá, hogy lehetőleg egyenletes legyen a vastagság, csak így lesznek egyenletes az elkészült lapok. 12-18 órán át 40°C-on szárítsd. Az elkészült lapok lágyak, de határozott konzisztenciájuak lesznek - hasonlóan egy vékonyabb, főtt lasagne tésztájához.
Paradicsomszósz: este vágd durvára a paradicsomkonzerv paradicsomjait és a hagymát, sózd meg, egy tésztaszűrőbe téve rakd a hűtőbe. Másnap reggel add még hozzá a szárított paradicsomot és a bazsalikomot. Turmixold össze, ha szükséges sózd meg és keverdd hozzá az olajat.
A besamel: előző nap turmixold össze a hámozott uborkát (480 gr), a vizet és a napraforgómagot. Másnap reggelig tedd be a hűtőbe, majd add hozzá a sörélesztőt, a citromlevet és sót.
Állítsd össze a lasagne-t: egy pergamennel vagy DrySilk-kel bélelt formába tegyél egy réteg besamelt. Vágd a tészta lapokat megfelelő méretűre, tegyél rá egy réteg tészta lapot, majd egy réteg paradicsom szószt rá és folytasd a három réteg váltogatását amíg meg nem telik a forma. Legutoljára besamel réteg kerüljön rá. Ha szeretnéd, hogy az ízek összeérjenek és puhább legyen a tészta, tedd egy éjjelre hűtőbe. Ellenkező esetben negyed óra múlva már kiboríthatod a kész lasagne-t. Friss bazsalikommal díszítve tálald.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.