Vega sajt mandulából

KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A személyes átvétel lehetősége jelenleg munkatársaink védelme érdekében szünetel. Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen. Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy a kapcsoalt űrlapon keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

 

Készítettél már sajtot, ráadásul tej nélkül? Nagyon finom és könnyen elkészíthető vega receptünk köveztkezik!

Vega mandula sajt recept aszalógéppel, szárítvaHa érzékeny vagy a tej valamelyik összetevőjére, vagy egyszerűen csak lecserélnéd a sajtot valami könnyebbre, tetszeni fog ez a recept

Hozzávalók:

  • 1 csésze mandula
  • 125 ml víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál agávé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál élesztőpehely
  • 1 teáskanál porított probiotikum (alternatív megoldásként - a probiotikum és a normál víz helyett - használhatsz 125 ml rejuvelac vizet is, erről is beszélni fogunk most)

A mandulát áztasd 8 órán át, majd ha azt szeretnéd, hogy a sajt világos színű legyen, távolítsd el róla a barna héjját (áztatás után könnyen eltávolítható róla).

Turmixgépben keverd össze az összes hozzávalót, így sűrű, homogén elegyet kapsz, melyből ki kell préselni a felesleges vizet. Csomagold sűrű szövégű gézbe vagy egy perlon szűrőbe, akaszd fel hogy kifolyhasson belőle a folyadék - vagy ha szárazabb sajtot szeretnél, tehetsz sújt is a csomagolt sajtra. 4-8 órán keresztül szobahőmérsékleten csepegtesd ki belőle a vizet, ez idő alatt az erjedés is megtörténik.

Formázd meg a sajtot. Nem kell leragadni a szokásos henger vagy camambert formánál, nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, sőt, keverhetsz bele vagy szórhatsz rá bármit, amit szeretsz, például őrölt piros borsot, fokhagymát, snidlinget, medvehagymát, bazsalikomot, lestyánt.

Bár már most is fogyasztható, az íz fokozása érdekében érdemes a P1 programon 6-12 órán át szárítani egy olíva olajjal vékonyan megkent zsírpapíron. A sajt pár hétig a hűtőszekrényben eláll(na ha nem fogyna el azonnal).

És akkor még néhány szó a rejuvelac vízről: ez egy enzimekkel és probiotikumokkal telt folyadék, melyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Nem kell hozzá más, csak egy pohár gabona, négy pohár víz, egy megfelelően nagy befőttes üveg és két nap. :) Egyszerűen öntsd a tiszta (érdemes megbízható helyről, lehetőleg bio gabonát vásárolni és alaposan átmosni), hántolt gabonát és a vizet az üvegbe, a tetejét fedd le egy gézlappal (ez megakadályozza, hogy bármi is beleessen) és szobahőmérsékleten tárold két napig. A szemek erjedése során keletkező folyadék a rejuvelac, egy kicsit savanykás, de nagyon kellemes ízű, a bélflóra számára kiváló innivaló.

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.