Készítettél már sajtot, ráadásul tej nélkül? Nagyon finom és könnyen elkészíthető vega receptünk köveztkezik!
Ha érzékeny vagy a tej valamelyik összetevőjére, vagy egyszerűen csak lecserélnéd a sajtot valami könnyebbre, tetszeni fog ez a recept.
Hozzávalók:
-
1 csésze mandula
-
125 ml víz
-
1 evőkanál citromlé
-
1 teáskanál agávé
-
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
-
1 teáskanál só
-
1 evőkanál élesztőpehely
-
1 teáskanál porított probiotikum (alternatív megoldásként - a probiotikum és a normál víz helyett - használhatsz 125 ml rejuvelac vizet is, erről is beszélni fogunk most)
A mandulát áztasd 8 órán át, majd ha azt szeretnéd, hogy a sajt világos színű legyen, távolítsd el róla a barna héjját (áztatás után könnyen eltávolítható róla).
Turmixgépben keverd össze az összes hozzávalót, így sűrű, homogén elegyet kapsz, melyből ki kell préselni a felesleges vizet. Csomagold sűrű szövégű gézbe vagy egy perlon szűrőbe, akaszd fel hogy kifolyhasson belőle a folyadék - vagy ha szárazabb sajtot szeretnél, tehetsz sújt is a csomagolt sajtra. 4-8 órán keresztül szobahőmérsékleten csepegtesd ki belőle a vizet, ez idő alatt az erjedés is megtörténik.
Formázd meg a sajtot. Nem kell leragadni a szokásos henger vagy camambert formánál, nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, sőt, keverhetsz bele vagy szórhatsz rá bármit, amit szeretsz, például őrölt piros borsot, fokhagymát, snidlinget, medvehagymát, bazsalikomot, lestyánt.
Bár már most is fogyasztható, az íz fokozása érdekében érdemes a P1 programon 6-12 órán át szárítani egy olíva olajjal vékonyan megkent zsírpapíron. A sajt pár hétig a hűtőszekrényben eláll(na ha nem fogyna el azonnal).
És akkor még néhány szó a rejuvelac vízről: ez egy enzimekkel és probiotikumokkal telt folyadék, melyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Nem kell hozzá más, csak egy pohár gabona, négy pohár víz, egy megfelelően nagy befőttes üveg és két nap. :) Egyszerűen öntsd a tiszta (érdemes megbízható helyről, lehetőleg bio gabonát vásárolni és alaposan átmosni), hántolt gabonát és a vizet az üvegbe, a tetejét fedd le egy gézlappal (ez megakadályozza, hogy bármi is beleessen) és szobahőmérsékleten tárold két napig. A szemek erjedése során keletkező folyadék a rejuvelac, egy kicsit savanykás, de nagyon kellemes ízű, a bélflóra számára kiváló innivaló.
A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec és B.Master aszalógépek gyártójának (essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.